"Bewust ZIJN"

BREIN EN BEWUST(-)ZIJN: Wat betekent het om ontwikkeld te zijn?

De vorige keer spraken we over het in onze cultuur algemeen aanvaarde wereldbeeld, en stelden vast dat dit sterk bepaald is door het materialisme. De wetenschap probeert de werkelijkheid te omschrijven met behulp van begrippen, en probeert processen te verklaren vanuit de veronderstelling dat alles wat er gebeurt een oorzaak; men spreekt in dit verband over 'natuurwetten'. Ook spraken we over ons 'zelf' en over ons 'bewustzijn' en stelden daarbij vast, dat in de verzakelijkte cultuur mogelijk iets is ondergesneeuwd: het besef, dat de realiteit méér omvat dan de 'waargenomen werkelijkheid'. En we stelden ook vast dat daarmee de wereld is onttoverd: de metafysica, die zich richt op de werkelijkheid voor zover die buiten ons bevattingsvermogen ligt, is een taboe geworden. De gedachte dat ook ons 'zelf' wel eens een metafysisch begrip zou kunnen zijn wordt niet erg serieus genomen. Nu we vandaag met elkaar van gedachte willen wisselen over de vraag wat we bedoelen met 'ontwikkeling' doen we er goed aan om ook deze zaken opnieuw te betrekken bij onze gedachtevorming.

Een belangrijk instrument dat ons ten dienste staat bij onze ontwikkeling is het LEZEN. Maar wat is dat: lezen? Er zijn mensen, die een boek lezen, het na verloop van tijd dichtslaan en zeggen: "Ziezo, ik heb het uit. Ik weet wat erin staat". Anderen, die het zelfde boek lazen zeggen na afloop misschien: "Het heeft mij aangesproken; het heeft mij veranderd". Dit lijkt erop te wijzen dat je op verschillende manieren kunt lezen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het lezen van boeken; maar ook voor het 'lezen' van wat er op je levenspad komt. De eerste lezer ziet het boek als een object, een 'het'. De tweede lezer voelt zich aangesproken, en ervaart het boek als een 'tegenover', een 'Gegenstand'. Je zou kunnen zeggen dat er in dit laatste geval sprake is van een dialoog tussen het boek en de lezer. Ook gebeurtenissen in je leven kun je zien als 'stomweg' de feiten; maar het is ook mogelijk om te proberen helder te krijgen hoe de gebeurtenissen je raken, wat ze met je doen, hoe ze je vormen.

Sommigen mensen houden het erop dat algemene ontwikkeling een kwestie is van kennis; maar anderen denken meer in termen van 'vorming': niet 'ik ontwikkel mij zelf', maar 'ik wordt gevormd door wat mij overkomt'. In het eerste geval is de ontwikkeling gericht op het verwerven van een zekere autonomie: de mens die kennis verzamelt maakt de werkelijkheid overzichtelijk en beheersbaar. En dat doet hij met behulp van definities, begrippen en concepten. In het tweede geval realiseert de mens zich dat hij het niet zozeer moet hebben van kennis als wel van ervaring; van een openheid van geest voor het onverwachte, het onvoorspelbare, het ongerijmde en het verrassend nieuwe. In het eerste geval is er sprake van een mens, die zich oriënteert (wereldoriëntatie werd in de jaren zestig als vak ingevoerd op scholen!). In het tweede geval is er sprake van een mens, die zich realiseert dat hij het moet hebben van het optimaal leren gebruiken van de 'antennes' waarover de mens beschikt: zijn intuïtie' en zijn gevoeligheid voor indrukken (impressies); hij gaat ervan uit dat we werkelijkheid altijd méér is en betekenisvoller dan wat in woorden en begrippen te vangen is. De eerste mens ziet het als een uitdaging om zijn kennis te vergroten; de tweede om zijn ontvankelijkheid te vergroten. Wie dit laatste probeert zal zich ook regelmatig verbazen over zichzelf: zit dat ook in mij?

LEZEN is een sleutelbegrip: maar de vraag is dus hoe we dit woord wensen te verstaan. In een materialistische context betekent het: uitzoeken hoe de wereld in elkaar zit. In een magische werkelijkheid betekent het: de wereld der verschijnselen aandachtig in je opnemen in het besef, dat groei alleen mogelijk is wanneer we ons kwetsbaar opstellen. Het moge duidelijk zijn dat een mens nooit volstrekt tot type 1 of volstrekt tot type 2 behoort. In elk mens zit wel iets van beide: maar deze typeringen kunnen ons wel helpen om helder te krijgen hoe we in het leven willen staan, waar onze prioriteiten liggen en hoe we ons zouden willen ontwikkelen.

Onze cultuur heeft meer op met het begrip 'algemene ontwikkeling' in de zin van kennis verzamelen - 'wereldoriëntatie' - dan met 'persoonlijkheidsvorming' (de ontwikkeling van morele sensibiliteit, gevoel voor poëzie, invoelingsvermogen, vormen van expressie in woorden gebaren en materialen). Het gevolg daarvan is dan ook goed merkbaar: een samenleving waarin de mogelijkheden van de wetenschap schromelijk worden overschat; en waarin vormen van geloof en magie worden gekarakteriseerd als 'leuk voor in de vrije tijd, maar niet bepaald nuttig'.

Tot slot een aantal notities betreffende begrippen uit de wereld van het scholings- en vormingswerk:





Reactie? Zend een E-mail

Ga terug naar de TITELPAGINA

of naar de INHOUD

© "Brein en bewustzijn": Wat betekent het om ontwikkeld te zijn? A.E.J. Kaal /jan. 2009