Paulus
Klooster van Moissac,
11de eeuw.

Preek gehouden op zondag, 5 October 2008, in de dienst van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Ede
De lezingen waren:
Matteüs 22:15-21
I Thessalonicensen 1: 1-5


"Wij gedenken voor onze God en Vader hoeveel uw geloof tot stand brengt"
Er is wel eens gezegd dat Paulus het evangelie heeft 'verdraaid': omdat hij van de Jezus die we kennen uit de evangeliën een totaal andere Jezus zou hebben gemaakt. De Jezus uit de evangeliën zou heel menselijk, bewogen en sociaal zijn. En Paulus zou van Jezus een goddelijk wezen hebben gemaakt. Al tijdens zijn leven was Paulus een omstreden figuur. Het werd hem nagedragen, dat hij zich ten onrechte 'apostel' noemde. Hij had Jezus immers helemaal niet gekend! Hij heeft Jezus mogelijk zelfs nooit in levenden lijve ontmoet: hoe kun je je dan een apostel (= gezondene) noemen! Paulus van zijn kant stelde daar tegenover, dat Jezus zèlf hem - voor de poorten van Damascus - was verschenen; en dat Jezus hem persoonlijk tot het apostolaat had geroepen. Dus: net zoals Jezus na zijn dood ook aan anderen is verschenen. En je moet het hem toegeven: zonder die verschijningen zouden Petrus, Tomas en vele anderen er ook niet toe zijn gekomen om erop uit te trekken en het evangelie te verkondigen. Wie Paulus het verwijt maakt dat hij van de Jezus uit de evangeliën een andere Jezus heeft gemaakt dient daarbij te bedenken, dat de evangeliën - in de tijd dat Paulus rondreisde - nog geschreven moesten worden. Er deden diverse verhalen de ronde over Jezus: over wie hij was geweest en wat hij had gedaan, over zijn kruisiging, over die laatste maaltijd op de avond die daaraan voorafging en over het raadsel van het lege graf. Daar heeft ook Paulus het zijne van gehoord. In een latere brief, aan de gemeente van Korinthe, schrijft hij: "Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen" (I Cor. 15:3). Alles wat hij over Jezus weet is dus 'van horen zeggen'.

Maar laten we eens kijken naar wat Paulus schrijft aan de mensen in Thessalonika. In de aanhef van zijn brief aan deze gemeente spreekt hij over "wat het geloof al niet tot stand brengt" en over "de overweldigende kracht van de heilige Geest". Wat zou hij daarmee bedoelen? We kunnen dat niet goed begrijpen als we er niet andere brieven van Paulus naast leggen. Uit andere brieven blijkt dat voor Paulus één ding vaststaat: dat God een 'verborgen God' is. God is God, en de wereld is de wereld. En alles wat er over God of over goden wordt gezegd is verdacht. Want mensen moeten zich niet verbeelden ook maar iets over God te kunnen zeggen. Alle vormen van religiositeit, die Paulus tegenkwam - of het nu een mysteriegodsdienst was of een vruchtbaarheidscultus, een filosofisch godsconcept of een vorm van mystiek - voor Paulus was het allemaal verdacht; een symptoom van onbegrip. Want de mens is niet in staat om ook maar iets over God te zeggen. Als Paulus in Athene komt en een altaar ziet staan voor 'de onbekende God' dan zegt hij: kijk, dat is nu de God die ik verkondig.

Tussen onze werkelijkheid en het Godsrijk ligt een onoverbrugbare kloof; een ondoordringbare wolk; of welk beeld je daar ook voor wilt gebruiken. God is 'wat geen mensenoog heeft gezien, en geen mensenoor heeft gehoord' - aldus Paulus. Juist omdat God zo verborgen is, is ook het verleidelijk om deze God te ontkennen en net te doen alsof er geen sprake kan zijn van God. Maar dat is een vergissing! Het is nu juist de oerzonde van de mens: daarover lezen we in het verhaal over de zondeval. De oerzonde van de mens is dat hij aan God voorbijgaat en voor God geen aandacht heeft - geen ruimte maakt. Ook het verhaal over Adam en Eva, die eten van de boom, is natuurlijk onhistorisch: juist daardoor drukt het uit hoe de mens altijd weer opnieuw reikt naar de boom van kennis en - ten onrechte - meent dat hij voorbij kan zien aan God. Veel mensen denken bij zonde aan de ethiek: aan wat goed is en kwaad. Maar het woord wijst in de eerste plaats naar de toestand, waarin de mens zonder God verkeert. Het woord zonde wijst naar een kenniscultuur, waarin voor God feitelijk geen plaats is. Waarin de mens meent autonoom te zijn. In de tijd van Paulus lag dat klaarblijkelijk niet zo heel anders. Het verhaal van de zondeval herhaalt zich dan ook dagelijks, waar mensen menen dat de werkelijkheid samenvalt met de wereld zoals zij die waarnemen. Zo ziet Paulus dat. Maar in Thessalonika ziet hij iets anders: mensen die gewonnen voor zijn inzicht dat ons leven uitzichtloos is wanneer we voorbijgaan aan het mysterie waar het woord God naar verwijst. 'De grond waarop je staat is heilige grond', kreeg Mozes te horen toen hij iets zag dat helemaal niet kan: een brandende braamstruik, die niet verteert, een onmogelijke mogelijkheid. Een werkelijkheid die de schijn tegen heeft. Nèt zo paradoxaal als de boodschap van Paulus: jullie moeten plaats maken in je leven voor 'wat geen oog heeft gezien, of geen oor heeft gehoord!'. Ook die boodschap heeft de schijn tegen.

Doen wij dat, daar plaats voor maken? Zou ons leven er niet anders uitzien, wanneer we - ondanks alles wat ons ertoe verleid om de werkelijkheid te versimpelen - ernst zouden maken met wat wij belijden: dat onze hulp is in de naam van de EEUWIGE, die hemel en aarde gemaakt heeft, die ons trouw is en die niet laat varen wat zijn hand ook aan elk van ons begon? Wat Paulus signaleert in Thessalonika is - zo schrijft hij - verbazingwekkend!

Onlangs verscheen er een boekje onder de titel "God als onderzoeksprogramma". Het is geschreven door Erik Borgman. Hij schreef het bij zijn aantreden als hoogleraar in Tilburg. Daar kreeg hij een aanstelling als hoogleraar in de theologie van de religie - in het bijzonder van het Christendom. Je zou kunnen zeggen, dat hij in zijn boekje de gedachten van Paulus weer oppakt als hij stelt: als het woord God staat voor het onzienlijke; voor oorsprong, zin en doel van het menselijk bestaan; en als het geloof van mensen bestaat uit de trouw aan deze waarheid: dan zouden we ons toch moeten bezinnen op de vraag wat dit in onze cultuur teweegbrengt. We zouden eens op zoek moeten gaan - in het maatschappelijk debat, in het onderwijs, in het streven van mensen om te tijd goed te besteden, in de wetenschap voor zover die wetenschap een zoeken naar 'waarheid' is, en bovenal natuurlijk in de geloofsgemeenschappen (of die nu christelijk zijn of niet) - naar sporen van geloof. En in welke mate die sporen van geloof bronnen zijn van kracht, van inspiratie, van hoop en van een welbevinden. God mag dan wel 'de onzienlijke zijn': maar dat betekent nog niet dat het geloof - in de eigenlijke zin van het woord - geen effect heeft! Het bijzondere van het begin van de brief aan de gemeente in Thessalonika vind ik, dat je daar een zekere dubbelheid van Paulus in tegenkomt: enerzijds merk je dat hij iets gezien heeft wat ook anderen zouden moeten kunnen zien. En dat probeert hij uit te dragen. Anderzijds kun je uit zijn woorden opmaken dat ook hij zo zijn twijfels heeft: wat moeten mensen met een God die volstrekt buiten ons gezichtsveld ligt? Maar dan doet hij die overweldigende ontdekking, dat zijn boodschap zo'n enorme beweging heeft veroorzaakt. Een levende gemeente. Een enorm elan. "U weet hoeveel we voor u hebben betekend toen we in uw midden waren". Zo herkent Paulus, zowel in wat er gebeurt de gemeente in Thessalonika als in zijn eigen bestaan, de overweldigende kracht van de Heilige Geest - wat dat dan ook precies mag zijn; sporen van God. Voor Paulus is dat een bevestiging dat zijn boodschap ook geloofwaardig is.

De vraag die boven komt drijven is: hoe staat het nu bij ons? Durf jij het nog aan met het geloof in 'de Onzienlijke'? Zijn woorden zoals 'Gods trouw' en 'Gods liefde' voor ons nog bemoedigend? Bieden die uitzicht? Troost? Of heb je voor jezelf het woord God inmiddels ook maar tussen aanhalingstekens gezet? Als God méér is dan een leeg begrip dan zou je mogen verwachten dat er ook in jouw leven sporen te vinden zijn van je geloof. Om werkelijk mens te worden moeten we op zoek gaan naar die sporen en ruimte maken voor geloof in de God, die niet alleen God is van Israël maar van alle mensen over wie Paulus zegt, dat niets ons kan scheiden van zijn liefde. Herken je sporen van God in je eigen leven?

Sta daar nu eens even bij stil;
en sluit je ogen:
en luister.
Want in de stilte
kun je hier
in deze gewijde ruimte
de echo horen van Gods woord,
zoals dat hier zo vaak heeft geklonken,
ook voor jou.
En open dan je hart.



DE LEZINGEN:
Matteüs 22:

15 Nu trokken de farizeeën zich terug om zich erop te beraden hoe ze hem met een uitspraak in de val konden lokken. 16 Ze stuurden enkele van hun leerlingen samen met een aantal herodianen naar hem toe, met de vraag: 'Meester, wij weten dat u oprecht bent en in alle oprechtheid onderricht geeft over de weg van God. We weten dat u zich aan niemand iets gelegen laat liggen, u kijkt immers niemand naar de ogen. 17 Zeg ons daarom wat u vindt: is het toegestaan de keizer belasting te betalen of niet?' 18 Maar Jezus had hun boze opzet door en zei: 'Waarom stelt u me op de proef, huichelaars? 19 Laat me de belastingmunt zien.' Ze reikten hem een denarie aan. 20 Hij vroeg hun: 'Van wie is dit een afbeelding en van wie is het opschrift?' 21 Ze antwoordden: 'Van de keizer.' Daarop zei hij tegen hen: 'Geef dan wat van de keizer is aan de keizer, en geef aan God wat God toebehoort.'

I Thess. 1:

1 Van Paulus, Silvanus en Timoteüs.
Aan de gemeente in Tessalonika, die toebehoort aan God, de Vader, en de Heer Jezus Christus. Genade zij u en vrede.

2 Wij danken God altijd voor u allen: wij noemen u onophoudelijk in onze gebeden 3 en gedenken dan voor onze God en Vader hoeveel uw geloof tot stand brengt, hoe krachtig uw liefde is en hoe standvastig u blijft hopen op de komst van Jezus Christus, onze Heer. 4 God heeft u lief, broeders en zusters. Wij weten dat hij u heeft uitgekozen: 5 onze verkondiging aan u overtuigde immers niet alleen door onze woorden, maar ook door de overweldigende kracht van de heilige Geest. U weet hoeveel we voor u hebben betekend toen we in uw midden waren.

Terug naar het begin van deze pagina


Terug naar de REGISTERS. ..

Reactie? Zend een E-mail

© A.E.J. Kaal, 2008.