Voorzijde: Temperantia en Ira (Gematigdheid en Toorn),
Giotto (1267-1337),
Scrovegni Kapel, Padua.

Op de muren van de kapel, die de abside verbinden met de muur waarop 'Het laatste oordeel' is afgebeeld, zijn - tegenover elkaar - de deugden en de ondeugden afgebeeld. De Gematigdheid (Temperantia) en de Toorn (Ira) zijn elkaars tegenover gestelden. Temperantia knijpt een oogje toe en windt een lint om het scherp van haar zwaard; in haar mond heeft ze een toom dat haar behoedt voor ondoordachte taal; Ira blaast zich op, treedt op de voorgrond, daagt uit en provoceert.


Preek gehouden in de dienst van de Remonstrantse Gemeente te Lochem op zondag, 15 augustus 2010

De lezingen waren:
Psalm 82
Lucas 12:49-56

PREEK: 'Denken jullie dat ik gekomen ben om vrede te brengen?'

Een verrassende vraag! Wie zou niet de neiging hebben om spontaan te zeggen: nou ja, eigenlijk wel! Heeft niet al de profeet Jesaja aangekondigd dat er een vredevorst zou komen (Jesaja 9:5)? En zingen de engelen bij de geboorte van Jezus niet over vrede op aarde? Daar was het bij de komst van Jezus toch allemaal om begonnen?

Klaarblijkelijk is er met de komst van Jezus behalve vrede ook nog iets anders in de wereld gekomen: iets dat conflicten oproept en een scheiding der geesten veroorzaakt.

Volgens wijze mensen is de werkelijkheid altijd ambivalent, ook al zien we vaak maar één kant. Alle grote gebeurtenissen in de geschiedenis, en ook in ons leven, hebben een lichte en een duistere kant. Wie hard door het lot wordt getroffen ziet aanvankelijk vooral de duistere kant. Maar soms hoor je zoiemand na jaren zeggen: 'het was toen heel moeilijk; maar achteraf besef ik, dat wat mij toen overkwam wel diepgang in mijn leven heeft gebracht'. En iemand die op zijn huwelijksdag uitriep 'Dit is de mooiste dag van mijn leven!' hoor je soms later verzuchten 'Hoe heb ik ooit toen zo onnozel kunnen zijn; eigenlijk wist ik wel dat ik totaal niet geschikt ben voor een huwelijk'.

Ook over het leven van Jezus wordt ons verteld, dat het allemaal zo veelbelovend begon daar in Galilea. Maar het liep, zoals we weten, uit op een tragedie.

Denken jullie dat ik gekomen ben om vrede te brengen? Dat is een halve waarheid. In plaats van vrede zal er ook verdeeldheid ontstaan. De tijd zal uitwijzen dat sommigen in Jezus een gevaarlijk en lastig mens zien. Terwijl anderen hem zien als een weldoener, een arts voor de ziel, een verlosser. Ook Jezus zelf laat zich van twee kanten zien: nu eens is hij met ontferming bewogen en heeft hij meelij met de schare; dan weer confronteert hij Schriftgeleerden en Farizeëen op een niet zachtzinnige manier met hun schijnheiligheid; of ontsteekt hij in woede zoals die keer toen hij de kooplieden uit de tempel joeg.

Ook God laat zich van twee kanten zien: behalve dat hij schepper is van leven en bevrijder kan Hij ook in woede ontsteken. Denk maar eens aan de verdrijving van de mens uit het paradijs; aan het zondvloedverhaal; aan het verhaal over de vernietiging van Sodom en Gomorra; aan het verhaal over de plagen in Egypte en over de vernietiging van de legers van Farao; of aan het verhaal over Nineveh, de verdorven stad waar Jona heen wordt gestuurd om het de wacht aan te zeggen.
Tot grote ergernis van Jona strijkt God op het laatste moment de hand over zijn hart en besluit hij om zijn woede te laten varen.

Zulke verhalen laten zien, dat men zich altijd bewust is geweest van het feit dat de werkelijkheid ambivalent is.
Tegelijkertijd heeft men ook altijd geworsteld met de toorn van God: want hoe begrijpelijk en gerechtvaardigd die toorn ook moge zijn - toorn is toch eigenlijk nooit goed! Die past toch niet bij God! En ook niet bij Jezus.

Waarom oordelen we eigenlijk zo negatief over de toorn, de woede? In de traditie van onze westerse cultuur is woede van oudsher iets wat niet hoort. Plato wijst al op het gevaar dat passies bezit van een mens kunnen nemen, waardoor hij niet meer in staat is om zich menswaardig te gedragen. Zowel liefde als woede kunnen ons verblinden: en dat is niet goed. Dat kan rampzalige gevolgen hebben. Een mens dient er zich dan ook in te toe te leggen om zulke gemoedsbewegingen te beheersen. Je niet van je stuk laten brengen (equitas animi), een zekere gelatenheid (apatheia) en een innerlijke harmonie waren ook voor stoïcijnen idealen die moesten worden nagestreefd.

Later zijn deze door het monnikenwezen overgenomen: ook voor hen was de controle over de harttochten (temperantia) een doel van de ascese. De schilder Giotto suggereert met zijn afbeeldingen dat de mens uiteindelijk, bij het laatste oordeel, zal worden beoordeeld aan de hand van de vraag of hij deugdzaam heeft geleefd en of hij zijn driften heeft weten te beteugelen. In zijn ogen is de toorn de verwerpelijke tegenhanger van de gematigdheid.

Ons negatieve oordeel komt in belangrijke voort uit wat ik maar even 'de blinde woede' noem. Woede die niets ontziet. Die woede is dikwijls het gevolg van gekwetste ijdelheid. Van een te groot ego: iemand zit je dwars, beledigt je, pest jou of kleineert je: en voor je het weet ontbrandt een blinde woede.

Maar er is ook een andere woede: we spreken soms ook over 'heilige verontwaardiging'. Onlangs was Maarten 't Hart te gast bij het TV-programma 'Zomergasten'; in het gesprek met hem kwam de woede ter sprake die hij had gevoeld bij het zinloos afslachten van vele duizenden gezonde koeien. De 'heilige verontwaardiging' was van zijn gezicht af te lezen. Hij vertelde dat hij tot op de dag van vandaag telkens opnieuw boos wordt wanneer hij daaraan terugdenkt. Soms gebeuren er klaarblijkelijk dingen, die zo strijdig zijn met onze diepste overtuigingen dat er een storm in ons opsteekt. Het woedt dan in ons! Maar dat is toch niet negatief? Integendeel: soms komt juist dan het beste in een mens naar boven: dat wat hem heilig is. Zou je zulke woede niet kunnen zien als een heilig vuur? Of - in de taal van het geloof - als een geschenk van de heilige Geest?

Soms is woede ook de enige manier is om anderen de ogen te openen. In het gesprek met Maarten 't Hart kwam ook de gerechtelijke dwaling ter sprake rond Lucia van de Berk: alleen dank zij de heilige verontwaardiging die in haar omgeving was gewekt door de gang van zaken in de verschillende rechtbanken werd haar uiteindelijk recht gedaan. De gerechtigheid moet het vaak hebben van zulke volstrekt gerechtvaardigde woede.

Nog anders ligt het wanneer woede wordt gewekt door frustratie: bijvoorbeeld door het feit dat we aanlopen tegen de grenzen van ons bestaan: wanneer ons lichaam niet meer doet wat het moet doen; wanneer het lot ons ontneemt wat we eigenlijk niet kunnen missen; wanneer ons leven dreigt te ontsporen terwijl toch zo ons best deden om het in juiste banen te leiden. Frustratie als gevolg van machteloosheid kan ons woedend maken.

Ook die woede is niet alleen maar negatief: het kan ons bescheidener maken, wanneer we gedwongen zijn om onder ogen te zien dat het leven niet maakbaar is. Het kan zelfs uitlopen op dankbaarheid om wat we nog wel kunnen. Zouden we daar ook niet een stukje menselijker van worden? En wellicht ook socialer? Met meer oog voor wat anderen moeten doormaken?

Misschien had Giotto als er beter aan gedaan wanneer hij 'tegenover' van Ira (de woede) de 'Gratitudo' (de dankbaarheid) had afgebeeld. Dat zou toch ook beter passen in het geheel: want gaat het bij 'zonde' niet vooral om de mens die meent dat hij beter af is zonder God? Om de mens die niemand dankbaarheid verschuldigd is? Omdat hij kiest voor autonomie: vanuit het besef dat hij zijn eigen boontjes moet doppen. Maar dat gaat voorbij aan verborgen essenties: werkelijkheidservaringen die nauwelijks benoembaar zijn.

Het is dan ook de vraag of we onszelf er wel een dienst mee bewijzen, wanneer we de woede louter beschouwen als iets wat niet moet. Deskundigen zijn van oordeel dat het onderdrukken van passies heel ongezond is. Volgens Freud roept dit blokkades op, die onze verdere ontwikkeling kunnen blokkeren. Zo is het bekend dat mensen met onverwerkte trauma's vaak totaal niet meer in staat zijn om conflicten aan te gaan - met als gevolg: verziekte relaties. Therapeuten denken zulke mensen soms te kunnen helpen door de opgekropte woede onder naar buiten te laten komen en hen te leren omgaan met conflicten. Dat is een manier om de woede te overwinnen.

Dat is ook de denkrichting die de bijbel ons aanreikt. In de bijbel wordt de verontwaardiging dikwijls gerelateerd aan verzoening en vergeving. Verzoening is alleen mogelijk wanneer er volop ruimte gemaakt wordt voor de verontwaardiging. De woede is heilzaam: maar alleen wanneer er op een goede manier mee wordt omgegaan; er moet iets op volgen: een confrontatie; een conflict - en alles wat daarbij hoort. Want alleen via het conflict kan er iets ontstaan van een hervonden evenwicht; van een herstel van betrekkingen. En van erkenning van de pijn die men elkaar heeft aangedaan.

Om het conflict aan te gaan vraagt om moed en om geloof. Het geloof dat dat het mogelijk is om ook met hen die jouw woede opwekken een weg te gaan die leidt tot een resultaat waar allen beter van worden.

Een bemoedigend voorbeeld is wat er destijds in Zuid Afrika is gebeurd: hoe een verzoeningscommissie kans zag om na alle gruwelijke uitbarstingen van woede mensen te helpen hun wode te overwinnen en te komen tot verzoening en vergeving - onder erkenning van de pijn die men elkaar had aangedaan. Wie gelooft kan bergen verzetten - al lijkt dat dan ook ongerijmd en in tegenspraak met ons 'gezond verstand'! AMEN.


DE LEZINGEN:

Psalm 82:
1. Een psalm van Asaf.

God staat op in de hemelse raad,
hij spreekt recht in de kring van de goden:
2. Hoe lang nog oordeelt u onrechtvaardig
en kiest u partij voor wie kwaad doen?

3. Doe recht aan weerlozen en wezen,
kom op voor verdrukten en zwakken,
4. bevrijd wie weerloos zijn en arm,
red hen uit de greep van wie kwaad wil.

5. U toont geen inzicht, geen begrip,
en doolt in duisternis rond,
de aarde wankelt op haar grondvesten.
6. Ooit heb ik gezegd: U bent goden,
zonen van de Allerhoogste, allemaal.

7. Toch zult u sterven als mensen,
ten val komen als aardse vorsten.
8. Verhef u, God, spreek recht op aarde,
alle volken behoren u toe.

Lucas 12:49-56
49 Ik ben gekomen om op aarde een vuur te ontsteken, en wat zou ik graag willen dat het al brandde! 50 Ik moet een doop ondergaan, en ik word hevig gekweld zolang die niet volbracht is. 51 Denken jullie dat ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde? Geenszins, zeg ik jullie, ik kom verdeeldheid brengen. 52 Vanaf heden zullen vijf in één huis verdeeld zijn: drie tegen twee en twee tegen drie. 53 De vader zal tegenover zijn zoon staan en de zoon tegenover zijn vader, de moeder tegenover haar dochter en de dochter tegenover haar moeder, de schoonmoeder tegenover haar schoondochter en de schoondochter tegenover haar schoonmoeder.
54 Tegen de menigte zei hij: Wanneer jullie een wolk zien opkomen in het westen, zeggen jullie meteen dat er regen op komst is, en dat is ook zo. 55 En wanneer jullie merken dat de wind uit het zuiden komt, zeggen jullie dat er hitte op komst is, en dat is ook zo. 56 Huichelaars! De aanblik van de aarde en de hemel kunnen jullie duiden, hoe kan het dan dat jullie deze tijd niet kunnen duiden?

Terug naar het begin van deze pagina


Terug naar de REGISTERS. ..

Reactie? Zend een E-mail

© A.E.J. Kaal, 2010.