JOHANNES DE VOORLOPER


Een gestalte in kameelharen mantel, die van zichzelf zegt: "Ik ben het niet!" Het is het antwoord aan al die mensen die wonderen van je verwachten. Dat herken ik wel: die hartekreet; ik zou het nu en dan ook willen uitroepen: 'Verwacht van mensen wat je maar wilt, maar alsjeblieft - niet van mij'. Daarbij denk ik dan terug aan al die keren dat ik mensen teleurgesteld heb.

Is dit dezelfde Johannes, die mensen oproept om zich te bekeren? Om het anders te gaan doen? Oorlog voeren: OK, dat is tot daar aan toe - maar houd je wel aan de internationaal erkende spelregels. Bankieren, prima, maar vraag geen woekerwinsten. Probeer wel ethisch te leven: dan wordt het hier op aarde misschien nog wel wat! Een prekende Johannes, die oog heeft voor de misstanden, maar tegelijkertijd beseft dat het maar mensen zijn. Is het die Johannes, die de mensen dan ook waarschuwt om van ook hem niet teveel te verwachten?

De dubbelheid die erin schuilt herken ik maar al te goed. De Doper geldt als een voorspraak voor de mensheid wanneer die plaats moet nemen voor de troon van 's werelds opperrechter. Dat is, goed beschouwd, dan toch ook wel weer geloofwaardig; het veronderstelt van de rechter een mildheid en een liefde voor Gods kinderen - juist omdat die bij lange na niet volmaakt zijn; maar tot op zekere hoogte wel van goede wil.

"Moge zijn aanschijn over u lichten", klinkt het na in mijn oren. De uitdrukking is ontleend aan een alledaags tafereel: aan het gelaat van een vader of een moeder dat oplicht en een glimlach vertoont, wanneer ze ontroerd toekijken hoe hun kind verschrikkelijk zijn best doet om voor elkaar te krijgen wat aldoor maar niet lukt; omdat het nog veel moet leren.Naar de volgende ikoonmeditatie

Reactie? Zend een E-mail

Terug naar de inhoud

Meer weten over deze website: ga terug naar de TITELPAGINA


© "Ikonenatelier Bornholm" 2013